Wednesday, December 14, 2011

Ce este şi cum se face humusul?


Humusul a devenit noua mea obsesie culinară. Mă scapă de stresul „nu am ce mânca” atunci când nu mai am timp să gătesc şi când foamea îmi mănâncă din răbdare. Nu are sens să apelez la fast food când am la îndemână cea mai delicioasă gustare preparată chiar de mine.

Humusul clasic este o pastă făcută din năut la care se adaugă ulei de măsline, tahini (pastă de susan), usturoi, zeamă de lămâie şi chimion. Seamană mult cu fasolea bătută, dar are o dulceaţă aparte.

Dacă vrei să încerci şi tu, cel mai bine este să-l faci în casă pentru că cel cumpărat nu este întotdeauna foarte bun.

Ai nevoie de 150g năut uscat, 100g tahini, zeama de la o jumătate de lămâie, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper, chimion şi un căţel de usturoi.

Se lasă năutul la înmuiat între 6 şi 12 ore, apoi se fierbe timp de o oră. Se scurge bine. Se pun toate ingredientele într-un blender şi se mixează bine până se formează o pastă. Dacă ţi se pare prea groasă, mai poţi adăuga ulei sau apă minerală.

Bineînţeles că aceasta nu este o reţetă bătută în cuie aşa că ingredientele variază după bunul tău plac. După ce mai experimentezi poţi încerca tot felul de combinaţii.

Eu, de exemplu, înlocuiesc uleiul de măsline cu ulei de floarea soarelui presat la rece, renunţ la zeama de lămâie şi înlocuiesc chimionul cu pudră de cayenne (foarte puţină pentru că este picantă). Sare nu folosesc pentru că îmi place gustul năutului simplu.

Mai poţi încerca şi reţetele următoare:

Humus cu sfeclă roşie
Humus cu ceapă roşie şi condimente indiene
Humus fierbinte cu boia, chimen prăjit şi ulei de usturoi
Humus de morcovi cu lipii
Humus din mazare şi fasole boabe cu brânză de capră şi pâine ţărănească
Humus cu pastă picantă de harissa
Humus cu lămâie şi coriandrul

http://www.goodfood.ro/articol/ce-este-si-cum-se-face-humusul.html

Supa de linte



Tot ce m-a tinut in loc e ca n-aveam linte rosie, dar am rezolvat si problema asta dupa excursia saptamanala in Piata Obor (care, zau, e extraordinara!).

So anyway - supa de linte consistenta si acrisoara, aromata cu chimion si paprika - I loved it!

Ca sa recreezi minunatia, iti trebuie urmatoarele: 

                                                                                    400g linte rosie, 
1 ceapa rosie mare, 
3 catei de usturoi, 
3 rosii, 
2 morcovi, 
1 ardei rosu, 
1 legatura mica de patrunjel, 
1 lingurita chimion, 
1/2 lingurita de boia (iute sau dulce, dupa pofta inimii)
sucul de la o lamaie, 
ulei de masline extravirgin, 
3 L apa sau supa de pui.

Infierbanta 2,5 l apa intr-o oala incapatoare. Cand clocoteste apa, adauga lintea  + o lingurita de sare si lasa sa fiarba la foc mediu, timp de 30 de minute.

Intre timp, caleste la foc mic ceapa si usturoiul tocate marunt in 3 linguri de ulei de masline. Cand ceapa devine translucida (dupa 3-4 minute) arunca in tigaie si morcovii, ardeiul, rosiile si coditele de patrunjel, toate maruntite bine. Presara deasupra chimionul si boiaua, ineaca totul cu restul de 500 ml apa si lasa sa bolboroseasca la foc mediu timp de 15 minute.

Transfera legumele in oala cu lintea, acopera toata situatia cu un capac si las-o sa fiarba inca jumatate de ora (pana ce lintea e moale si tu nu mai poti de pofta). 

Daca vrei o supa extra-smooth ...si daca mai ai rabdare, paseaz-o cu mixerul vertical. Daca nu, stoarce in ea sucul de la o lamaie, mai potriveste de sare si piper si serveste-o cu o lingura de iaurt, niste patrunjel tocat si inca niste lamaie. 


E ceva de vis, zau ca da!

http://www.leblogpiquant.com/2011/09/supa-de-linte-ca-n-turcia.html

Sunday, December 4, 2011

Country French Bread with Apricots and Hazelnuts

I was given Maggie Glezer's book Artisan Baking many years ago from a friend  who received it from the publisher to review. She is chief with too many books on her shelf already....she knew i was interested in bread, so she passed it along to me. I was a closet  baker for many years...but never touched the white stuff. I liked the idea of bread but that is a far as it went. I read the book from front to back and then started over again and then it sat on my shelf for a many months more. I don't know what the turning point was ...but i took the book off the shelf and made my first starter and haven’t looked back since! Every week I go through the same dilemma....what shall I bake this time? This process starts early in the week and then a decision must be made to wake up the starter. The bread of week was going to go to one of my all time favorite loaf...Thom Leonard's Country French Bread with a twist... from Glazer's book. So i took out my liquid levain and mixed up a 1:3:5 stiff starter. I haven't worked with a stiff levain in many months...and i forgot how much like it. There is no question if it is active....none what so ever. It gives me a lot of confidence to see a lemon sized piece of dough transform and fill a bowl. Now the twist was I had purchased a bunch of cheap over ripened apricots at the produce market that I had dried in the oven and were ready to be put to use along with some roasted hazelnuts. With the exception of using 175 grams of white whole wheat flour and not sifting out the bran from the 100% extraction whole wheat flour the rest of the recipe stayed the same. After letting it cool, which was very hard to do, I was left wanting something more from the loaf. I am not sure what exactly that is.... I guess I will have to tinker some more!

Sunday, November 13, 2011

Pofta buna

Salata de pui cu morcov, telina si mereSalate


Salata de pui cu morcov, telina si mere

O salata tonica si foarte gustoasa
Vinete împănate

Vinete împănate

Îţi propun ceva uşor de realizat, foarte gustos şi potrivit pentru orice ocazie. Iată o reţetă vegetariană delicioasă.
Cotlete de miel în vin roşu

Cotlete de miel în vin roşu

Este o reteta pe care merita sa o incerci. Pentru o reusita deplina, iti recomandam sa folosesti vin rosu sec.
7 alimente care alungă toxinele din corp

7 alimente care alungă toxinele din corp

Produsele procesate şi pline de aditivi, lipsa exerciţiului fizic, fumatul, alcoolul, medicamentele şi mediul înconjurător sunt numai câteva dintre sursele de toxine care ne bombardează organismul. Află 7 soluţii ajutătoare!
Ţelina scade colesterolul

Ţelina scade colesterolul

Ţelina este folosită în special pentru condimentarea mâncărurilor, însă are şi numeroase calităţi medicinale. De sute de ani, ţelina a fost folosită în tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor reumatice, gutei şi asteniilor sexuale.
Ţelina te ajută să îţi păstrezi memoria

Ţelina te ajută să îţi păstrezi memoria

Oamenii de ştiinţă au descoperit că ţelina şi ardeii conţin nutrienţi benefici pentru memorie, scrie DailyMail.
Bors de praz

Bors de praz

Ciorbele si supele de legume sunt recomandate in aceasta perioada. Pe de o parte, pentru ca reprezinta o sursa de vitamine si minerale, pe de alta pentru ca sunt sarace in calorii.
Ciorba de la Radauti

Ciorba de la Radauti

Se mai numeste si ciorba radauteana si este, oarecum, o ciorba de burta facuta cu piept de pui. Din cantitatile de mai jos ies sase-opt portii.
Bors rusesc

Bors rusesc

Ca o fi reteta autentica de bors rusesc, nu stiu, stiu doar ca bunica il facea, iar la gura mesenilor se bateau turcii!
Bors de legume

Bors de legume

Aromat si sanatos. O adevarata infuzie de vitamine.
Pizza cu ciuperci

Pizza cu ciuperci

Este minunata, la fel de buna atat in post, cat si in perioadele "de dulce".
Gogonele in saramura

Gogonele in saramura

Foarte bune, foarte usor de facut. Pot fi pastrate si in borcane mari, clasice, de muraturi, dar si in recipiente de capacitate mai mica, care se inchid cu capac infiletat.
Bucataria fara foc, o solutie naturista

Bucataria fara foc, o solutie naturista

Se pot face ciorba, paste, sosuri si chiar conserve. Invata si tu
Castraveti in saramura cu telina

Castraveti in saramura cu telina

Alege castraveti potriviti. Cei foarte mari sunt seci, cei foarte mici se pot inmuia. Foarte important este sa fie proaspeti, sanatosi si tari.
Supa de morcovi cu nuca de cocos

Supa de morcovi cu nuca de cocos

Este posibil sa fii tentata sa ceri acest fel de mancare intr-un restaurant de lux, dar acest deliciu poate fi preparat la tine in bucatarie. Reteta originara vine din Ile-de-France, iar ingredientele sunt pentru patru portii.
Retete cu telina, leguma minune

Retete cu telina, leguma minune

Eu iubesc telina. In China este considerata ca fiind unul dintre cele mai eficiente alimente pentru intinerirea corpului si a mintii.
Sufle de telina

Sufle de telina

Extrem de aromat si cu un gust cu totul special. O mancare in sine sau o garnitura rafinata pentru un peste fin sau o friptura la gratar.
Salata de telina cu nuci

Salata de telina cu nuci

Combinatia dintre dulceata telinei si gustul specific al nucilor face din aceasta salata o adevarat salata regala!
Pui cu telina (reteta chinezeasca)

Pui cu telina (reteta chinezeasca)

O mancare autentic orientala, pe care o poti face si la tine acasa.
Telina pane cu sos picant

Telina pane cu sos picant

Un mod inedit de a prepara telina. Inedit si foarte gustos. Este o mancare in sine pe care o poti servi ca antreu sau garnitura la friptura la gratar. Delicios!
Salata poloneza

Salata poloneza

Proaspata si picanta, salata aceasta este o garnitura perfecta pentru orice fel de carne. Reteta are ingrediente pentru sase portii.

Thursday, June 23, 2011

Supa Gulyas Pastoresc

Ingrediente :

1 lingura untura
300 gr pulpa porc
150 gr muschi afumat
150 gr carnat afumat
2 buc ceapa rosie
2 buc rosie
1/4 telina ( 1 telina mai mica)
3-4 catei usturoi
2 morcovi de marime medie
1 patrunjel radacina
1 ardei gras rosu
ardei iute ( adaugati la supa fiecare dupa cat de picanta vreti sa fie)
3 cartofi medii
1 ou
100 gr faina
sare , piper macinat
1 lingurita boia dulce
1/2 lingurita chimen macinat ( daca doriti puteti folosi seminte de chimen)
1 lingurita maghiran

Preparare :

Carnurile le taiem cubulete potrivite . Morcovii, patrunjelul, ardeiul gras si telina o taiem cubulete. Ceapa o taiem marunt ,iar usturoiul il presam. Rosiile le oparim ,indepartam pielita apoi le taiem cubulete. Acestea fiind facute ne apucam de pregatit gulyasul.
Punem untura la incins si adaugam ceapa taiata, usturoiul pisat si legumele la calit . Lasam 1 minut sa se intrepatrunda aromele dupa care adaugam carnea de porc, muschiuletul afumat si carnatii .Calim pret de cateva secunde impreuna carnea cu legumele dupa care adaugam rosiile taiate , condimentam cu sare , piper macinat ,chimen ,boia si maghiran apoi acoperim cu un capac oala si lasam sa fiarba la foc mic pret de cateva minute bune (pana se formeaza un sos mai grosut, avand grija sa amestecam din cand in cand). Punem apa cat sa fie totul bine acoperit si lasam sa fiarba mai departe pana carnurile sunt fierte la foc mic acoperit partial.
Cand carnea e fiarta adaugam cartofii taiati cubulete si cateva felii de ardei iute . In timpul cat cartofii fierb pregatim razalaii (csipetke) cu care vom imbogati supa in felul urmator. Intr-un vas punem 1 ou si 100 gr faina si framantam pana obtinem un aluat mai tare . Acest aluat il dati pe razatoarea mare si obtineti astfel razalaii( metoda originala de a pregati aceste paste ,consta in a-i rupe cu mana bucatele mici , de aici vine si numele de csipetke...).
Cartofii sunt fierti pe jumatate ,adaugam pastele (csipetke sau altfel spus si razalai) la supa si lasam sa fiarba mai departe pana sunt si acestia fierti. Intre timp mai potrivim supa de sare daca mai e nevoie.

Pofta Buna !!!

Sursa: http://bucatareselevesele.blogspot.com/2009/01/supa-gulyas-pastoresc-gulyasleves.html